فهرست مطالب
ضدعفونی سازی اتاق های عمل
پیشگفتار:
بیمارستانها و مراکز درمانی به طور مداوم در معرض آلودگی با میکروارگانیسمهای بیماریزا هستند. بررسیهای نشان داده که تعداد زیادی از بیماران پس از جراحی به عفونت مبتلا میشوند که ناشی از آلودگی محیط و تجهیزات اتاق جراحی است. متاسفانه بعضی از این بیماران به دلیل عفونتها میمیرند.
برای جلوگیری از این امر بخشهای خاصی از بیمارستان مانند اتاق عمل، ICU و CCU باید با دقت بیشتر و با مواد ضدعفونی کننده متمایزی استریل شوند.
انتخاب ماده ضدعفونی کننده برای اتاق عمل و یادگیری نحوه استفاده از آن بسیار مهم است زیرا استفاده نادرست از آنها ممکن است سلامتی بیماران و پرسنل درمان را تهدید کند.
روشهای ضدعفونی اتاق عمل
قبل از توضیح در مورد محصولات ضدعفونی کننده اتاق عمل، بهتر است ابتدا در مورد اصول و روشهای تمیز کردن اتاق عمل صحبت کنیم. روند شستشو و ضدعفونی اتاق عمل یکی از مفاهیم اساسی و مهم بیمارستانی است که باید مورد توجه و دقت زیادی قرار گیرد و به طور حتم همه پرسنل اتاق عمل از اهمیت این عمل آگاه هستند.
پرسنل اتاق عمل معمولاً بسته به نوع جراحی که انجام میشوند، باید حداقل سه بار در روز اتاق عمل را ضدعفونی کنند. ضدعفونی اتاق عمل تحت نظارت افراد متخصص از جمله متخصص پیشگیری از عفونت، مسئولین ES، مدیران بخش بیماریهای عفونی و کارکنان تاسیسات انجام میشود.
بر همین اساس میتوان گفت که ضدعفونی اتاق عمل کاری گروهی است و باید با دقت انجام گیرد تا سلامت بیماران حفظ شود.
اصولی که باید هنگام ضدعفونی کردن در نظر بگیرید:
• برای تمیز کردن اتاق عمل نباید از آئروسل ( هوا پخش ) و اسپری استفاده شود زیرا برای پرسنل و سلامتی بیماران خطرناک است.
• دستمال مرطوب یکبار مصرف و بطریهای مخصوص با سرهای فشاری یا و ضربهای برای پخش ماده شیمیایی روی سطوح بسیار مناسباند.
• در روش تمیز کردن منطقهای، کلیه تجهیزات یا ابزار موجود در اتاق عمل بین دو یا سه تکنسین تقسیم میشود. هرکدام وظیفه ضدعفونی یکی از این بخشها را بر عهده دارد.
• در روش پیرامونی، کلیه تجهیزات آلوده به وسط اتاق آورده میشوند، سپس بقیه اتاق و تجهیزات آلوده ضدعفونی شده و به قسمت تمیز اتاق منتقل میشوند.
• تخت، میز، سطح و کف هم باید بین جراحیها تمیز شوند.
• تمیزکاری کامل اتاق عمل، انبار، دیوارها، چراغهای سقفی و سقف میتواند به صورت هفتگی انجام شود. تا پایان جراحی نباید تجهیزات جمعآوری و خارج شوند.
انتخاب ضدعفونی کننده مناسب برای اتاق عمل دشوار و چالشبرانگیز است زیرا هر محصول و روش ضدعفونی کنندهای برای از بین بردن گروه خاصی از میکروارگانیسمها تنظیم شده است. امروزه از هر دو روش فیزیکی و شیمیایی برای ضدعفونی اتاق عمل استفاده میشود.
متخصصان، محصولات شیمیایی مورد استفاده را به سه دسته تقسیم میکنند: ضدعفونی کنندههای سطح بالا مانند فرمالدئید، گلوتارآلدئید؛ ضدعفونی در سطح متوسط مانند هیپوکلریت سدیم و ضدعفونی کنندههای سطح پایین مانند الکل و ترکیبات آمونیوم کواترنر.
ذکر این نکته حائز اهمیت است که در هر گروه علاوه بر موارد ذکر شده، ضدعفونی کنندههای دیگری نیز وجود دارند که دارای خواص منحصر به فردی هستند.
آب الکترولیز شده
آب الکترولیز شده یک روش پرکاربرد برای ضدعفونی اتاق عمل است. این آب با عبور برق در آبشور تولید میشود و محلول اسید هیپوکلروس و هیدروکسید سدیم تولید میکند. در نتیجه به یک محلول ضدعفونی کننده قدرتمند تبدیل میشود که قادر است طی مدت زمان کوتاهی طیف وسیعی از میکروارگانیسمها از جمله باکتریها، ویروسها، قارچها و انگلها را از بین ببرد.
معرفی محلول ضدعفونی کننده کلین روم و اتاق عمل آروندکس(Arvandex)
آروندکس 404 محلول ضدعفونی کننده کلین روم گرید B ،آزمایشگاه ها و اتاق های عمل است.
این محلول غیر خورنده با عملکرد بسیار سریع است که به دو شکل تمیز کردن به کمک دستمال و نیز اسپری)برای مناطق با دسترسی سخت) مورد استفاده قرار میگیرد. آروندکس 404 در گالن های 10 لیتری بهداشتی عرضه می گردد.
کاربرد محصول:
آروندکس بر روی کلیه تجهیزات غیر الکترونیک کلین روم ها و اتاق عمل از قبیل تجهیزات و دستگاه های پزشکی و آزمایشگاهی و سایر سطوح کوچک مانند نیمکت، کابینت ها، میزهای عمل و سطوح کار مجاور، رابط های کاربری، تجهیزات معاینه، تجهیزات آزمایشگاهی، مبلمان در اتاق بیماران، تجهیزات دندانپزشکی، آزمایشگاه های پزشکی و سطوح گوناگون استفاده می شود.
طریقه مصرف:
برای ضدعفونی کردن سطوح با دسترسی ساده، محلول رو بر روی سطح بریزید و یا اسپری کنید (حدودا 25 میلی لیتر در هر مترمربع) و پس از گذشت 30 ثانیه به کمک یک دستمال کاملا تمیز سطح را به آرامی پاک کنید. اطمینان حاصل کنید که سطح کاملا خیس شده باشد.
برای ضدعفونی کردن مناطقی که دسترسی آسان به آنها امکان پذیر نیست، کافیست محلول را بر روی آن مناطق اسپری کنید.
شدیدا توصیه می شود برای رسیدن به حداکثر بازدهی، ابتدا سطوح را به کمک محلول شوینده اتاق های تمیز و آزمایشگاهی آروندکس کد 403 که شوینده ای بدون کف و خنثی می باشد و صرفا برای نظافت کلین روم ها، اتاق های عمل و آزمایشگاه ها تعبیه شده، سطوح را تمیز کنید و سپس از محلول ضدعفونی کننده آروندکس کد 404 استفاده کنید.
نکات ایمنی :
از اسپری کردن محلول بر روی مانیتورهای پالسما، LCD ،LED و OLED بدون محافظ و نیز مانیتور های روشن خودداری کنید.
از پاشیدن محلول بر روی مدار های الکتریکی و مناطقی که دارای جریان الکتریکی هستند (نظیر پاشش مستقیم داخل پریز برق) خودداری کنید.
این محلول خوراکی نیست، در صورت بلعیده شدن، آب فراوان بنوشید و با همراه داشتن لیبل محصول، به پزشک مراجعه کنید.
در صورت ورود محلول به چشم، چشم ها را با آب فراوان بشویید.
از پاشیدن محلول بر روی شعله خودداری کنید.
تست عملکرد در برابر ویروس
آزمایش تست سمیت ویروس برای سلول های رده HeLa توسط بخش ویروس شناسی بیمارستان امام رضا انجام گرفته که بررسی نتایج TCID50 از تست ضد ویروسی ماده شیمیایی آروندکس کاهش لگاریتیمی (ده برابری) و دو لگاریتمی (صد برابری) تعداد پارتیکل های ویروسی به ترتیب در 24 ساعت و 48 ساعت ابتدایی تماس ماده شیمیایی آروندکس با ویروس همراه است. بنابرین خاصیت ضدویروسی برای ویروس 1HSV- مورد تایید قرار گرفته است.
طبق اعالم آزمایشگاه ویروس شناسی محلول آروندکس پس از اعمال موفق به حذف 90 درصدی ویروس گردیده که در طبقه ضدعفونی کننده های قدرتمند قرار میگیرد.
تست عملکرد در برابر باکتری
تست حذف باکتری برای دو نمونه باکتری گرم منفی (coli-E )و گرم مثبت (staphylococcus aureus) انجام شد که نتیجه آن در جدول ذیل قرار گرفته است :
جمع بندی:
تا به اینجا با نحوه ضدعفونی سازی اتاق های عمل آشنا شدید.
مجموعه ما از بروزترین متدها و استانداردهای جهانی برای ساخت محلول جدید ضد عفونی کننده اتاق عمل و کلین روم به نام arvandex (آروندکس) بهره می گیرد. محصولات ما با بهره گیری از فناوری های روز دنیا و تجربه متخصصین عرضه می شوند. از این رو می توانید با اطمینان کامل، به ما و محصولات ما تکیه کنید.