امروزه پزشکی و نانو فناوری ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر پیدا کرده اند. اما ابتدا اجازه دهید نحوه رسیدن این دو دانش به یکدیگر را هم یاداوری نماییم. بشر از زمان خلقتش، مدام با مسایل سلامتی و بیماریهای زیادی درگیری داشته. به همین خاطر یکی از دانشهایی که از همون اول تونست پا به پای انسان پیشرفت داشته باشه، همین علوم پزشکی بودند.
بیماریهای فراوانی بودن که انسانها پیوسته درگیرش بودن. و صد البته، بخاطر عدم شناختش، هزینههای حتی جانی زیادی هم براش پرداخت میکردن. با اینحال پیشرفتهای علمی و فناوریهای مختلف هم قدم به قدم در همین جهت به باروری میرسیدن.
تا اینکه بالاخره پزشکی و نانو فناوری پا به عرصه وجود گذاشت. و تونست با خدمات خودش، نظر دانشمندان مخصوصاً در حوزه پزشکی رو به خودش جلب بکنه. حالا در ادامه میخوایم ببینیم علم پزشکی چطور با این فناوری همگام شده.
علوم پزشکی و نانو فناوری
دانش پزشکی همیشه در سه شاخه به دنبال بهترین خدمت به انسانها هستش.
- اول پیشگیری تا جلوی بیماری در ابتدای سرایت، گرفته بشه.
- دوم تشخیص تا دلیل بیماری به بهترین صورت ممکن مشخص بشه.
- سوم درمان تا ریشه مریضی کامل از میان بره.
در میانه دهه 80 میلادی پژوهشگران پیشتاز فناوری نانو در حال شناخت و معرفی اون به جوامع بودند. در این بین توجه اعضای علمی دانشکده های پزشکی هم داشت به این موضوع جلب میشد.
بشر با پزشکی و نانو فناوری میتوانست میتونست وارد ریز ذرات مواد بشه. و حتی این ساختارهارو دستکاری کنه. این یک تحول بزرگ به حساب میاومد که مورد استقبال محافل پزشکی و نانو فناوری قرار میگرفت.
اونا با خودشون فکر میکردن پس چه بسا بتونن به مرکز بیماریها حمله کنند. و به این صورت ویروسها، باکتریها و ریشه بیماریها را از بین ببریم. یا میشه به عنوان مثال آنتی میکروب های مختلفی در مقیاسهای بسیار کوچیک تولید بشه. و به این صورت با عوامل ایجاد بیماریها قبل از نفوذ، رودرو بشیم.
در واقع پزشکی و نانو فناوری یک دریچه جدید به روی علم پزشکی باز کرده بود. و این یک راه جدید برای پیش گرفتن تحقیقات مختلف توی حوزه سلامت و پزشکی، در اختیار ما قرار میداد.
نقاط عطف علوم پزشکی
برای بشر تحقیقات سلامتی، پیشگیری و درمان همیشه اهمیت فوق العاده ای داشته. و به دنبال این تلاشها تونسته پیشرفتهای قابل توجهی هم بدست بیاره. گاهی این کشفیات بصورت چشمگیری در پیشبرد اهداف سلامتی موثر بودن. و از اونها به نقاط عطف در علوم پزشکی یاد میشه.
- مواردی مثل تالیف کتاب قانون توسط بوعلی سینا که تا مدتها مرجع آموزشهای پزشکی در سراسر جهان قرار داشته.
- یا ویلیام هاروی انگلیسی که در قرن 16 میلادی تونست توصیف روشنی از دستگاه گردش خون کشف و ارایه بده.
- یا مثلاً آنتونی وان لوونهووک هلندی که در قرن 17 میلادی تونست اولین شناخت رو نسبت به باکتریها و ریز ارگانیسمها برای بشر به ارمغان بیاره.
- کشف و شروع استفاده از بیهوشی علمی، مخصوصاً در قرن 19 میلادی و توسط پیشگامان این تکنیک، یکی از نویدهای روشنی بود که بیماران تحت جراحی رو برای همیشه از درد و ترسهای مربوط به اون رهایی میداد.
- استفاده از تکنیکهای اشعه ایکس هم از قدمهای بزرگ دیگه ای بود که در طول جنگ جهانی اول، توسط بشر برداشته شد و به این شکل میتونست داخل بدن را برای دیدن عوارض بصورت کامل ببینه.
- از جمله موارد دیگه تولید واکسن رو مطرح کنیم. درواقع به کمک این فناوری انسان تونست ریشه بیماریهای بسیار خطرناکی که همیشه جان افراد زیادی را تهدید میکرد، از بین ببره.
- و نهایتاً به عنوان نمونه میتوانیم به علم ژنتیک اشاره داشته باشیم. از کاربردهای این دانش در جلوگیری از تولد کودکان ناقص مثال بزنیم. و به این شکل کمک بزرگی در جهت حفظ بنیان خانوادهها و سلامت آینده بشر انجام شد.
آیا اتصال پزشکی و نانو فناوری یک نقطه عطف است؟
اولین بار در اواخر قرن بیستم بود که دانشمندانی مثل فرایتاس جونیور کاربرد فناوریهای نانو در علم پزشکی رو مورد بحث قرار دادند. ما تحولات بزرگ توی هر شاخه علمی رو به عنوان یک نقطه عطف دراون به حساب میاریم.
ایجاد فناوری نانو مثل ورود به جهانی فوق العاده ریز و غیر قابل دیدن بود. و قطعاً مانند کائنات، عظمت بی پایانی هم دارند. این دنیای با شکوه در تقابل با میکرو ارگانیسمها، مثل جنگ موجودات فضایی در کهکشانهای ما هستند.
و الان میشه به کمک این تکنولوژی با این موجودات بجنگیم و فضای ساختاری مولکولهای بدنمونو از این میکروبها پاک نماییم.
قطعاً این تعریفها میتونه به عنوان یک نقطه عطف در تعاریف علم پزشکی نمود پیدا کنه. اما به این موضوع هم باید توجه کرد که کاربردهای پزشکی و نانو فناوری هنوز در ابتدای راهش قرار داره.
دانشمندان در این خصوص هنوز بدنبال تحقیق و پژوهش هستند و تئوریهای مختلف و البته محتملی هم در این باره ارایه میدن.
ارتباط آینده پزشکی و نانو فناوری
در حال حاضر دانشمندان تحقیقات بنیادی در علم پزشکی و فناوری نانو را آغاز نمودهاند. و البته در این زمینه پیشرفت های قابل توجهی هم بدست آوردند.
مثلاً در شیوه سنتی، داروها از طریق گوارشی و یا تزریقی به فرد بیمار ارسال میشد. و هدف بصورت دقیق برای مواد دارویی مشخص نمیگردید.
اما الان حاملهای دارویی در مقیاسهای نانو ایجاد شدن که میتونن مواد دارویی مورد نیاز را بدون تغییر شاخصه هایی مثل غلظت یا اندازه، بصورت هدفمند به بافت دارای بیماری برسانند. و اینطوری مثلاً از عوارض جانبی این مواد بر روی سلولهای سالم بدن جلوگیری کنند.
ضمناً میتونیم به کاربرد نانو شلها یا نانو پوستهها در درمان مثلاً سلولهای سرطانی اشاره کنیم. این ریزذره ها میتونن با پوشش دادن سلولهای حامل بیماری، و با جذب حداکثری اشعه های مادون قرمز به حرارت زیادی دست پیدا کنن و به این شکل تنها باعث از بین رفتن سلولهای سرطانی شوند.
ریز رباتها از آرزوهای دیگه بشر در علوم پزشکی هستن. ما به کمک این ریز تجهیزات می تونیم به هر قسمتی از بدن وارد بشیم و متناسب با هدفی که داریم، به اصلاح یا پاکسازی سلولهای اون قسمت دست بزنیم.
نهایتاً و در مجموع کاربردهای تحقیقاتی متنوعی در ترکیب پزشکی و نانو فناوری صورت گرفته است. با این وجود دانشمندان حوزه پزشکی در استفاده از فناوریهای نانو هنوز در ابتدای راه هستند. اما در آینده و با کاربردی شدن این تکنولوژی، قطعاً دنیای پزشکی و نانو فناوری پیشرفتهای بزرگی تجربه می کنه که الان فقط در فیلمهای علمی تخیلی می تونیم اونارو ببینیم.
🌷 اینستاگرام نانو گستر کیمیاگران آروند 🌷