فهرست مطالب
نقش حیاتی فناوری نانو در پزشکی و نجات جان انسان ها
فناوری نانو پتانسیل بسیار بالایی برای تحول بخش سلامت دارد و در دهه های اخیر موجب رشد چشمگیری بوده است. اخیرا پژوهشگران اظهار کرده اند فناوری نانو سبب ایجاد تحولی نوین در تکنیک های جراحی نیز شده است.
نقش حیاتی فناوری نانو در پزشکی و نجات جان انسان ها
فناوری نانو علمی است که ماده را در سطح مولکولی کنترل می کند.
فناوری نانو چرا مهم است؟؟؟
چگونه فناوری نانو در حوزه پزشکی تاثیر به سزایی داشته است؟؟؟
*دکتر جیمی گالاگر (Jamie Gallagher) درباره فناوری نانو می گوید:
کاربردهای فناوری نانو به حدی مهم است که می توان آن را مانند پستچی شرکت آمازون توصیف کرد.
در حال حاضر اگر عضوی از بدن شما عملکرد صحیحی نداشته باشد ما برای کل بدن دارو تجویز می کنیم.
با استفاده از فناوری نانو می توانیم قفسه هایی بسازیم که بتوانند فقط به منطقه آسیب دیده رفته و داروها را مستقیماً به محل مذکور برسانند.
می توانیم آن را به عنوان پستچی شرکت آمازون در نظر بگیریم زیرا علت آن این است هنگامی که فرد پستچی آمازون به درب منزل شما می رسد، شما از آنها نمی خواهید که چمن ها را هرس کند و یا برای شما شام درست کند. فناوری نانو نیز همین گونه است ما می توانیم از آن برای اهداف از پیش تعیین شده استفاده کنیم.
فناوری نانو یک حوزه علمی جذاب است.
هر روز اکتشافات جدیدی در سراسر دنیا انجام می شود و پتانسیل های آن بی حد و مرز است. فناوری نانو انسان ها را در توسعه رایانه های هوشمندتر، انرژی تجدید پذیر با کارآیی بهتر ، باتری های بهتر ، درمان های هوشمند پزشکی کمک می کند.
کار فناوری نانو در ساده ترین حالت ممکن، درک و کنترل ماده هایی با سایزی بین یک تا 100 نانومتر برای اهداف مختلف است. گاهی اوقات فناوری نانو به آسانی دریافت یک ماده و خرد و پودر کردن است که سطح آن و به طور کلی نحوه واکنش آن را نیز تغییر می دهد.
!!!! کلمه فناوری نانو تا قبل از سال 1974 وجود نداشت چرا که هیچ میکروسکوپ قدرتمندی برای دیدن دنیا در چنین مقیاس کوچک تا دهه 1980 وجود نداشت.
دستاورد دنیای فناوری نانو در بازار دستگاه های پزشکی در سال 2016، 5.8 میلیارد دلار تخمین زده می شود و انتظار می رود تا سال 2021 به 10.45 میلیارد دلار برسد.
انتظار می رود رشد این بازار در آینده نیز با توجه به پیشرفت فناوری، شیوع بیماری های جدید و بالا رفتن تعداد افراد سالمند، پایدار بماند.
دانشمندان خوش بین هستند که پیشرفت فناوری نانو در بخش پزشکی موجب پیشرفت قابل توجهی در روند پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری ها خواهد شد.
فناوری نانو در دستگاه های پزشکی شامل استفاده از نانو ربات ها برای انجام فرایند درمان در سطح سلولی است و اغلب دارای ابعادی به اندازه موی انسان هستند. دانشمندان معتقدند این نانو ربات ها باعث ایجاد انقلابی در زمینه روند درمان و تشخیص بیماری ها و آسیب های بدنی شده اند.
کمک از برنامه های کاربردی فناوری نانو در پزشکی هم اکنون در مراحل مختلف آزمایشی قرار دارند. به ثمر رسیدن این برنامه ها نوید فرصت هایی هیجان انگیز را در آینده عرصه پزشکی می دهد.
پتانسیل نجات جان انسان ها
فناوری نانو در بخش پزشکی و سلامت توانایی بالقوه نجات جان تعداد زیادی از مردم دنیا را در سال های آینده دارد.
فناوری نانو در دستگاه های پزشکی شاهد رشد چشمگیری در سرمایه گذاری دولت ها به منظور افزایش همکاری بین المللی در تحقیقات و کنترل جمعیت سالمند دنیا بوده است.
این بازار به وسیله افزایش آگاهی میان افراد، افزایش هزینه های مراقبت های بهداشتی و سهل الوصول بودن دسترسی به پوشش بیمه و شرایط بازپرداخت هزینه های درمانی به پیش می رود.
با این حال، هزینه بالای دستگاه های پزشکی مبتنی بر فناوری نانو و قوانین سختگیرانه که مدت روند تایید محصولات را طولانی می کند، رشد این بازار را با مشکل روبرو کرده است.
فناوری دنیای نانو در دستگاه های پزشکی بر پایه نوع محصول، به بخش های مواد قابل کاشت(ایمپلنت)، تراشه های زیستی، پارچه های پزشکی و پوشش زخم ها، مواد فعال قابل کاشت(ایمپلنت) و غیره تقسیم می شود.
مواد قابل کاشت، خود به مواد بازسازی استخوانی و مواد پرکننده دندان تقسیم می شود.
مواد ایمپلنت فعال نیز خود به دستگاه های کمک شنوایی، دستگاه های مدیریت ریتم قلب و ایمپلنت های اجاره ای تقسیم می شود.
براساس برنامه تعیین شده، بازار فناوری نانو مبتنی بر دستگاه های پزشکی به بخش های تشخیص، درمان و برنامه های تحقیقاتی طبقه بندی می شود.
فناوری نانو مبتنی بر دستگاه های پزشکی طبق منطقه جغرافیایی به مناطق آمریکای شمالی، اروپا و آسیا و اقیانوسیه، آمریکای جنوبی، آفریقا و خاورمیانه تقسیم می شود.
- علاوه بر نقش فناوری نانو در بخش های مختلف درمانی و پزشکی ترمیمی، فناوری نانو سهم قابل توجهی در بازسازی بافت آسیب دیده قلب در مدل های حیوانات داشته است. ویژگی های برتر نانومواد می تواند در ایجاد سازه های قلبی عروقی مهندسی شده برای انواع کاربردهای مهندسی بافت نقش به سزایی داشته باشد.
مروری بر کتاب «نانوپزشکی»؛
نقش حیاتی نانومواد در عرصه پزشکی
نانومواد، نقش حیاتی و مهمی در تشخیص و درمان در عرصه پزشکی دارند که گسترهای از تصویربرداری فلورسنت تا دارورسانی اختصاصی و هدفمند را شامل میشوند.
نانوپزشکی، بهرهگیری از فناوریِ نانو برای امورِ پزشکی است. این شاخه از پزشکی میکوشد تا با استفاده از فناوری نانو، به تشخیص بیماریها، پیشگیری از آنها و بهبود بخشیدنِ به بیماران بپردازد. پزشکیِ نانو، گستره وسیعی است که از بهکار بردن نانومواد در امورِ پزشکی تا استفاده از نانو الکترونیک در طراحیِ بیوسنسورها یا حسگرهایِ زیستی را دربر میگیرد. یکی از مهمترین مشکلات پزشکی نانو، درک نوع و میزان اثرگذاری نانو فناوری بر محیط و شناخت سمی بودن یا سمی نبودن مواد نانومقیاس است.
این مفهوم را نخستینبار در سال 1999 دانشمند آمریکایی رابرت .ای فرایتاس جونیور در جلد اول اثر خود «نانوپزشکی: قابلیتهای اساسی» مطرح کرد. نانوپزشکی در راستای گسترش دیدگاه اِریک درکسلر با توجه به نانوفناوری، بهعنوان یک فناوری برای ساخت ابزارهای نانوروباتی برای عبور و موقعیتیابی در بدن توضیح داده شد. اگرچه بخش زیادی از این تصور هنوز کاملا تحقق نیافته، اما پیشرفت های زیادی رخ داده و هنوز برای رسیدن به چنین آیندهای تلاش میشود. بااینحال، هنوز درباره امیدهای بیش از حد به موفقیت نانوپزشکی از سوی منتقدان تردید وجود دارد.
کتاب «نانوپزشکی» تألیف مشترک یی جی، سونگ جون لی، شنگی وانگ و ریچارد مور در دو بخش و 19 فصل تدوین شده است. محور بخش نخست، اصول نانوپزشکی است و بخش دوم چشماندازهای نانوپزشکی را مورد بررسی قرار میدهد.
نانوزیستشناسی در پزشکی، مهندسی درونتنی بافت با کمک نانوفناوری، نانو مواد پزشکی، نانو حسگرهای زیستی در پزشکی، نانوفناوری در دستگاههای پیشرفته پزشکی، نانوفناوری دارویی، پیامدهای اخلاقی نانوپزشکی، فصل مشترک نانوفناوری و مراقبت سلامت، نانوپزشکی در تشخیص و درمان سرطان و چالشهای مربوط به نانوپزشکی، برخی از سرفصلهای این کتاب هستند.
نانومواد در پزشکی
براساس محتوای این کتاب، نانومواد در مقایسه با حالتهای بالک خود، دارای خواص منحصربهفردی هستند. این خواص بهبودیافته همراه با فضای سطحی بزرگ، آنها را برای کاربردهای پزشکی ایدهآل میسازد. نانومواد، نقش حیاتی و مهمی در تشخیص و درمان در عرصه پزشکی دارند که گسترهای از تصویربرداری فلورسنت تا دارورسانی اختصاصی و هدفمند را شامل میشوند.
نانوذرات نقره، یکی دیگر از نانومواد رایج مورد استفاده در تحقیقات پزشکی است که خواص ضدمیکروبی بسیار خوب آن اثبات شده است. اندازه ذرات نقره، تأثیرقابلتوجهی روی فعالیت ضدباکتری آنها دارد.
نقره در غلظتهای بسیار پایین نیز خاصیت ضدباکتری دارد. نانوذرات سوپر پارامغناطیس اکسید آهن نیز بهطور گسترده در تصویربرداریهای مولکولی و سلولی مورد استفاده قرار میگیرند. مزیت اصلی استفاده از نانومواد مبتنی بر اکسید آهن، ویژگی غیررسمی و زیستسازگار بودن آنهاست. نانوذرات ویروسی و ذرات شبهویروسی نیز از دیگر نانومواد زیستی طبیعی هستند.
هردوی آنها کاندیداهای بسیار امیدوارکنندهای برای توسعه دستگاههای هوشمند است که میتوانند در کاربردهای مختلف در پزشکی در گسترهای از تصویربرداری بافتی خاص تا داروسازی هدفمند مورد استفاده قرار گیرند. مزیت اصلی استفاده از ذرات ویروسی، پایداری و زیستسازگاری بسیار خوب آنهاست.
کاربردهای نانوزیستشناسی در پزشکی
« نانوزیستشناسی میتواند با فراهم آوردن طیف جدیدی از ابزارها و روشها که میتواند در تشخیص زودهنگام، تشخیص بیماریها، درمان غیرتهاجمی و همچنین پیشگیری از بیماریها بکار رود به جنبههای زیادی از علم پزشکی کمک کند. برخی از کاربردهای نانومواد در پزشکی شامل: برچسبهای زیستی فلورسنت برای مقاصد تصویربرداری، سامانه تحویل دارو و ژن، تشخیص پاتوژنها و پروتئینها، کاوش ساختار DNA، مهندسی و بازسازی بافت، تخریب حرارتی تومور، جداسازی و خالصسازی مولکولهای زیستی، تشدید کنتراست تصویربرداری رزونانس مغناطیسی و مطالعات سینتیک بیگانهخواری میشوند.»