آغاز نانو فناوری در ایران
از زمان ظهورِ فراگیر فناوری نانو در جهان تقریبا 35 سال میگذرد. در این مدت دانشمندان توانسته اند به دنیای عجیب و زیر ساختاری مواد دست پیدا نمایند.
دنیایی جدید و بی انتها در برابرشان گشوده شده است. هرروزه بینشها، نظریات و تئوریهای جدیدی از دل این دانش بیرون میآید. بشر توانسته به ماهیتی جدید از مواد دست پیدا کند که برایش غیر قابل تصور بوده است.
دری جدید از دانش و فناوری و بدنبال آن تجربیات فراوان، در برابر بشر گشوده شده است. دانشمندان همه روزه با هیجان درباره آن سخن به میان میآوردند. مراکز دانش هر روزه درباره مرزهای جدیدی که به کمک این فناوری تسخیر میکنند، مقاله تولید میکنند.
این دانش اکنون میرود که به یکی از علوم بنیادین مراکز دانشگاهی و پزشکی تبدیل گردد. امروزه در بیشتر نقاط جهان نگاهی ویژه ای به آن میشود. نانو فناوری در ایران هم میرود که به یکی از علوم بومی کشور تبدیل گردد.
اکنون نگاهی به روند پیشرفت این دانش در ایران خواهیم انداخت.
ورود نانو فناوری در ایران
اولین بارقه شروع این فناوری در ابتدای سال 1380 صورت گرفت. در واقع طی ارتباطی که دکتر محمد تقی ابتکار با پرفسور غلامعلی منصوری از اساتید برتر دانشگاهی در آمریکا داشتند، این موضوع شکل گرفت.
بعد از آن بدستور رئیس جمهور وقت، کمیته مطالعات فناوری نانو ایجاد گردید. جلب نظر مخاطبان مختلف به این موضوع برای ورود نانو فناوری در ایران از اولین فعالیتهایی بود که این کمیته بر عهده داشت.
سپس با توجه به نگاه ویژه دولت، در سال 1382 این کمیته به ستاد ویژه توسعه فناوری نانو تبدیل گردید. ایجاد بستر برای بومی سازی و ورود نانو فناوری در ایران مورد نظر خاص این ستاد میباشد.
همایشهای مختلف ملی و بین المللی، ایجاد سند راهبردی، ترویج عمومی این فناوری، توسعه منابع انسانی و حرکت این فناوری بسوی صنعت کشور از جمله برنامه هایی بوده و هست که در راس وظایف این ستاد پیگیری میگردد.
رشد نانو فناوری در ایران
با ورود نانو فناوری در ایران، مورد استقبال جامعه آموزشی و دانشگاهی کشور قرار گرفت. به عنوان مثال با توجه به اهمیت زیرساختهای نظری این فناوری، رقابتهای المپیاد دانش آموزی و دانشگاهی هرساله برگزار میگردد.
یا از جمله موارد لازم در این خصوص، شاخههای نظری میباشد که در مراکز دانشگاهی راه اندازی میگردد.
در اوایل گسترش نانو فناوری در ایران، تعداد اساتیدی که بصورت مستقیم در این رشته فعالیت داشتند، حدود 250 نفر بود. اما اکنون حداقل 2500 نفر از اساتید دانشگاهی بصورت مستقیم در این شاخه مشغول فعالیت هستند.
رشد چشمگیر ایران در رتبه بندی این علم در میان کشورهای جهان بسیار قابل توجه میباشد. ایران در ابتدای ورود نانو فناوری در ایران به لحاظ علمی رتبه زیر 50 در بین کشورهای جهان را دارا بود.
اما اکنون با علاقه و پشتکار دانش پژوهان کشور و با حمایت ستاد، کشورمان توانسته به رتبه خیره کننده 4 دست پیدا نماید.
کسب رتبه های برتر المپیادهای جهانی توسط پژوهشگران کشور مانند کسب مدال طلای اولین المپیاد بین المللی نانو تکنولوژی توسط جناب آقای هومن بخشی مدیر عامل شرکت کیمیاگران آروند ، از جمله موارد تاثیرگذار در این مهم میباشد.
خاطر نشان میگردد ایران بشکل بلامنازع رتبه یک را در خاورمیانه و در میان کشورهای اسلامی دارا میباشد.
امروزه بصورت صنعتی و تخصصی حدود 240 شرکت در این حوزه فعال میباشند. تعداد محصولات و تجهیزاتی که تاکنون به کمک این فناوری تولید شده، به حدود 650 قلم متفاوت میرسد.
البته این رشد متوقف نشده و با ثبت پتنتهای بین المللی در این حوزه، یک سوم کل این موارد در ایران به تکنولوژی نانو اختصاص دارد.
ارتباط دانش نانو با علوم کاربردی در ایران
وقتی صحبت از علوم کاربردی میشود، ارتباط بی واسطه شرکتهای مختلف تولیدی با این علم مد نظر قرار میگیرد.
شرکتهای مختلفی در ایران وجود دارند که چه بشکل دانش بنیان و یا غیر، محصولات خود را برپایه این دانش تولید مینمایند. با بررسی شرکتهای تولیدکننده محصولات و تجهیزات نانو، نتایج مختلفی حاصل میگردد.
پس از ورود نانو فناوری در ایران، امروزه محصولات ساختمانی و عمران، اقلام خانگی و دارو و سلامت حدود 50 درصد تولیدات صنعتی کشور را در این حوزه در اختیار دارند.
همچنین صنایعی مانند مواد اولیه، کالای خانگی، پوشاک، حمل و نقل، انرژی و آب نیز از دیگر مواردی بوده که در این حوزه مشغول به فعالیت میباشند.
آنچه در این میان با گذشت زمان مشخص میگردد، توجه بیش از پیش شرکتها به این فناوری میباشد. فعلاً واحدهای تحقیق و توسعه(R&D) در شرکتهای مختلف بصورت جدی به این مقوله نظر دارند. این واحدها سعی میکنند با استفاده از این دانش بتوانند محصولات و تجهیزات جدیدی را به بازار عرضه نمایند.
آینده نانو فناوری در ایران
با ورود نانو فناوری در ایران دو سند توسعه ده ساله در کشور تدوین گردید. در سند اول راهبرد اصلی بر مبنای تربیت نیروی انسانی ماهر و توسعه زیرساختهای این فناوری قرار داشت.
ارتقا رتبه های برتر جهانی در این دانش و ایجاد و توسعه صنایع مرتبط با نانو فناوری از جمله دستاوردهای مهم این سند یاد میگردد.
اما در سند دوم که هدف آن 1404 قرار گرفته، مهمترین نکته حفظ حرکت پرشتاب علمی کشور در این حوزه میباشد. ارتقاء هرچه بیشتر جهانی جایگاه علمی کشور در این حوزه، توسعه بازار صادارات برای محصولات نانو و تاثیرگذاری این فناوری در تولید ثروت درکشور از اهم برنامه های پیش روی تکنولوژی نانو در ایران میباشد.
در شرکت دانش بنیان نانو گستر کیمیاگران آروند نیز تمامی مدیران و پرسنل مجموعه برخود واجب میدانند تا با تلاش همیشگی، نقشی سازنده و پررنگ در جهت پیشبرد اهداف و برنامه های ملی کشور در حوزه فناوری نانو ایفا نمایند.
🌷 اینستاگرام نانو گستر کیمیاگران آروند🌷