حدوداً در 40 سال پیش بشر توانسته به فناوری نانو دست پیدا نماید. بخاطر جذابیتهای زیادی که این فناوری دارد، خیلی از جوانان برای ادامه تحصیل فناوری نانو علاقهمند هستند.
با توجه به اینکه کشور ما نیز جزو برترینها در توسعه این دانش به حساب میآید، در محافل علمی نیز صحبت از آن زیاد میباشد. دانش آموزان مختلف برای ادامه تحصیل فناوری نانو و ورود به این رشته تحقیقات مفصلی انجام میدهند.
فارغ التحصیلان این رشته رفتار مواد، سیستمها و اجزا مختلف را در ابعاد نانو مورد تحلیل و بررسی قرار میدهند. همچنین از قوانین موجود در این حوزه، برای فرایندهای کاربردی استفاده مینمایند.
ادامه تحصیل فناوری نانو در مقطع کارشناسی
لازم میدانیم همین ابتدا متذکر شویم چیزی به نام کارشناسی فناوری نانو در اغلب کشورهای صاحب این علم و از جمله در کشور ما وجود ندارد. کسی که میخواهد در این رشته صاحب تخصص شود، میتواند در ابتدا در علوم پایه، مهندسی و یا پزشکی شروع به تحصیل نماید و در ادامه بصورت تخصصی وارد آموزشهای این رشته گردد.
به عبارت دیگر چون این علم، یک دانش میان رشته ای از ریز ذرات موجود در جهان است، پس ابتدا میبایست به عنوان مثال در یکی از رشتههای پایه مثل شیمی یا فیزیک و یا در علوم مختلف مهندسی مثل مهندسی علم مواد 4 سال تحصیل نموده تا آمادگی دریافت مباحث این فناوری برایش مهیا گردد.
کارشناسی ارشد و فناوری نانو
بعد از 4 سال کارشناسی، میتوان برای ادامه تحصیل فناوری نانو در یکی از حوزههای نظری و یا کاربردی آن به تحصیل پرداخت. به عنوان مثال رشتهای مانند مهندسی نانوفناوری ـ نانومواد از جمله رشتههایی هستند که امکان ادامه تحصیل در آنها در مقاطع کارشناسی ارشد وجود دارد.
دانشگاه های علم و صنعت، مالک اشتر، تربیت مدرس، صنعتی شریف، اصفهان، سهند تبریز، شیراز، باهنر کرمان، سمنان و کرمانشاه.
در این مراکز میتوان در کارشناسی ارشد و در رشتههای مربوط به فناوری نانو ادامه تحصیل داد. در واقع برخلاف مقطع کارشناسی، در کارشناسی ارشد میتوان خود را بصورت مشخص، کارشناس فناوری نانو به حساب آورد و در این خصوص فعالیت و پژ<هشهای مختلفی را به انجام رساند.
مقطع دکتری و ادامه تحصیل فناوری نانو
افراد در حوزه تحصیلات دکترای فناوری نانو، در واقع بیشتر وارد مباحث نظری این دانش میشوند. گرایشهایی مثل نانو فناوری پزشکی، دارویی، نانو مواد و فیزیک محاسباتی نانو از جمله مسیرهای ادامه تحصیل در مقطع دکتری میباشد. از اهداف مقطع دکتری میتوان موارد ذیل را نام برد:
- انجام پژوهشهای بنیادی در جهت کاربردی نمودن این دانش
- تشویق فارغ التحصیلان به ایجاد شرکتهای دانش بنیان و تحقیقاتی در جهت تبدیل دانش ایشان به ثروت
- نفوذ تحقیقاتی این افراد در شرکتهای مادر
دانشجویان داوطلب این دوره میبایست با توجه به اهدافی که رشته خاص آنها مد نظر دارد، همچنین براساس تمایلات و خود و آنچه که در مقطع کارشناسی ارشد انتخاب کرده اند، انتخاب رشته نمایند. همچنین با توجه به امکاناتی که دانشگاه مورد نظر ارایه مینماید، در جهت انتخاب بهینه محل تحصیل خود، دقت لازم را داشته باشند. خاطرنشان می گردد این موضوع با توجه به اهمیت تجهیزاتی که در خصوص رشته خاص و آزمایشاتی که در آن حوزه می بایست صورت گیرد، حایز اهمیت می باشد.
خلاصه کلام
ادامه تحصیل فناوری نانو از جمله راههای جذابی است که جوانان و دانشجویان فارغ التحصیل کارشناسی، میتوانند برای ادامه تحصیل مدنظر داشته باشند.
در واقع با ورود به این حوزه، به دنیایی پر چالش و البته هیجان انگیز وارد شده و میتوان از پهنه گستردهای از دانشهای جدید که با تمامی علوم گذشته و آینده در ارتباط است، بهرهمند گردید.
🌷 اینستاگرام مارا فراموش نفرمایید 🌷